"Askersbysonen, som fick offra sitt liv för Fosterlandet"

I krigstider fick den indelte soldaten lämna sitt torp och familj för att inställa sig
i den svenska krigshären. För att behålla Finland var Sverige under Gustav III:s
tid 1788-90 i krig med Ryssland. Bland de svenskar, som då utkommenderades till Finland, var Nils Olsson-Mällman. Han var född 1754 i Askersby och son
till Olof Olsson Där Ner10 och Ingeborg Olsdotter samt gift med Kerstin Nilsdotter från Koltorp i Gylleby. Som soldat för Mällby rote fick han tillnamnet Mällman och nr 205. Han var 5 fot 91/2 tum lång och tillhörde andra korpralskapet i Överstelöjtnantens kompani i Nerike och Wermlands regemente.

I husförhöret står att "soldaten Nils Olsson-Mällman stupat i Finland 1789,
Skuten i förband" I juli 1789 fick dåvarande kyrkoherden i Sunne Adolf Fredrik Kjellin "sorgebud från landshövdingen i Karlstad att Mällman stod upptagen i listan över dem, som stupat i Finland för vår älskade konung och det dyra fosterlandet" Nils Olsson-Mällman begravdes i en massgrav i Finland tillsammans med andra stupade.

Nils och Kerstin hade fyra barn en pojke och tre flickor. Det femte barnet, en
flicka föddes den 2 oktober 1789, således efter att fadern stupat i kriget. Flickan döptes till Kerstin som sin mor den 3 oktober av adjunkten Erik Wennervik. Faddrar vid dopet var Maja Kajsa Wennervik i Mårbacka och soldaten Jon Olofsson-Asker med maka Greta Persdotter från Askersbybostället1.

I Mällby soldatrote ingick Mällby, Mörkerud, Persby och Munkebacka
tillsammans bildande ett helt hemman. Soldatbostället låg i Munkebacka

föregående sidaStartsidangå till nästa sida