Gunnar Almqvist

Gunnar Almqvist (26 april 1910–28 mars 1999) föddes i Vankiva församling utanför Hässleholm. Han gifte sig 1940 med Greta (4 oktober 1919–25 januari 2015). År 1936 började han arbeta inom Göteborgs Spårvägar som spårvagnsförare, en syssla som han hade kvar fram till sin pension 1970.

Gunnar Almqvist måste ha varit en begåvning utöver det vanliga, vem skulle annars ha hunnit med och klarat av att: spela trumpet i Spårvägens musikkår, lära sig esperanto, italienska, spanska, franska, tyska och engelska via Hermodskurser. Dessutom var han en duktig schackspelare och ansedd filatelist. När han fyllt 84 år köpte han sin första dator som han snabbt lärde sig hur den fungerade och använde vid produktionen av de tre sista delarna av dombokssammandragen.

Anledningen till att en göteborgare börjar ge sig i kast med Fryksdals härads domböcker står att finna i hans ambition att alltid hjälpa andra. En av hans arbetskamrater på Spårvägen var från Fryksdalen och vill ha hjälp med släktforskning. När Almqvist höll på med detta kom han i kontakt med fryksdalingen och hembygdshistorikern Roland Kihlstadius. Tillsammans funderade de kring möjligheterna att göra de domböcker som fanns i Göteborgs landsarkiv mer tillgängliga. Den första delen (1602 – 1700) satte Gunnar Almqvist själv med en hyrd sättmaskin, allt för att få den så billig som möjligt. Grundmaterialet hade han många år tidigare först skrivit för hand och sedan skrivit rent på en vanlig skrivmaskin.