Förord och inledning

Tillbaka



I Värmlands mitt ligger de tre långsmala Frykensjöarna. Dalgången som omsluter de två övre bildar alltsedan tidig medeltid ett avgränsat häarad, Fryksdals härad.
Ännu vid 1600-talets början bestod häradet av blott fyra socknar, från söder räknat Ämtervik, Sund eller Sunne, Lysvik och Fryksände. Under 1600-talets senare hälft delades Ämtervik i två församlingar, Östra och Västra Ämtervik. Från Sunne socken avskildes Gräsmark. Lysvik förblev okluvet genom seklerna medan Fryksände under 1700- och 1800-talen uppdelades i ytterlligare tre församlingar, Östmark, Vitsand och Lekvattnet.
Över olika vid häradstingen handlagda rättsärenden skrevs protokoll, som samlades i så kallade domböcker. Det är de i landsarkivet i Göteborgs förvarade digra volymerna som Gunnar Almqvist studerat och vilkas innehåll han samlat i föreliggande volym.


Förord

Sammandrag av Fryksdals härads domböcker 1602-1700, som här med framlägges, utgör en ej blott för Fryksdalen utan för hela Värmland anmärkningsvärd kulturinsats. Arbetet har utförts av en medlem i Östra Ämterviks hembygdsförening, Gunnar Almqvist i Göteborg, vilken under forskning om sina fryksdalsanor haft anledning att studera häradets domböcker och därvid funnit dem väl värda att bli allmänt tillgängliga.
Sammandraget omfattar samtliga i domprotokollen redovisade ärenden och ger därigenom möjlighet till fortlöpande studium av 1600-talsförhållandena i ett värmländskt härad i många hänseenden, som t ex släkt och arv, seder och bruk, social, juridisk, territoriell, agrar och bebyggelsehistorisk utveckling.
Utöver arbetets värde som hjälp för vetenskapligt ändamål må framhållas dess betydelse som källa för socken- och personhistoria,där framför allt släktforskarna nu får ett uppslagsverk av stort värde. Utförliga register underlättar dess användande.
Verket förlägges av Östra Ämterviks hembygdsförening i samarbete med Värmlands museum. Till följande, som lämnat bidrag till utgivningen, frambäres ett vördsamt tack:
Magnus Bergvalls stiftelse
Billeruds AB
Längmanska kulturfonden
Aagot och Christian Storjohanns minnesfond
Sunne kommun
Dessutom ber vi att i lika mån få tacka alla övriga som genom bidrag eller på annat sätt främjat utgivningen.
Östra Ämtervik och Karlstad i februari 1987.
Utgivarna

 

Inledning

I Fryksdals härad hölls under 1600-talet årligen tvenne ordinarie ting, vintertinget (vt) någon gång under förra halvåret och hösttinget (ht) under det senare.
Tidpunkten kunde förskjutas in mot midsommartid, så att man i stället talade om sommarting. I detta arbete har dock benämningarna vinter- resp. höstting
bibehållits.
Tingsprotokollen förvaras i Göteborgs landsarkiv, som förutom ett enstaka protokoll från år 1610 har nästan obruten serie från och med år 1629. Följande protokoll saknas: 1630 vt, 1633 vt, 1636 ht, 1639 vt och 1647 vt. Dessutom saknas protokoll för hela år 1650, 1658 vt, 1659 vt, 1660 vt och 1661 ht, men att döma av bl. a. uppbudsanteckningarna har dessa sistnämnda ting ej avhållits eller i varje fall inga särskilda protokoll förts.
Hovrätten erhöll kopior av protokollen för kontroll av underrättens verksamhet och har dessa "renoverade " protokoll bevarade för perioden 1602-1605
och därefter i följd från år 1621, dock med luckor 1630-1631, 1632 vt, 1633 vt, hela 1635, 1639 och 1644, 1647 vt samt även här 1650 etc. som i originalen.
Dessa renovationer har för jämförelse genomgåtts till mitten av 1660-talet och därvid har noterats vad som skiljer sig från protokollen i landsarkivet.
Ytterligare har bevarats ett par protokoll från åren 1600 och 1607, vilka förvaras i Kammararkivet. De har dock ej kommit med i detta arbete. Avsikten med sammandraget har varit att det skall tjäna som register till domböckerna. Därför har alla däri förekommande ärenden redovisats, således även de s. k. småprotokollen (lagfarts-, förmyndarskaps-, testaments- och inteckningsärenden) samt enstaka förekommande protokoll frän urtima ting och från syneförrättningar. Dessutom har intagits ett par protokoll från landsting i Karlstad 1656 och 1664, av vilka det senare behandlar det brott som ledde till den av Gyllenius omnämnda avrättningen på Stavikeön, om vilken häradsdomboken ej har några som helst uppgifter.
Av utrymmesskäl har det varit nödvändigt att hålla texten så kort som möjligt, men i varje ärende har minst redogjorts för dess art och ämne och för parternas namn, däremot ej alltid för partframställningar eller domslut. I genealogiskt avseende har utdraget gjorts fylligare. För att bespara släktforskarna det mödosamma arbetet med genomgång av domböckerna har allt av värde för bedömning av släktsammanhang och den därmed sammanhängande jordklyvningen tagits med. Alla person- och hemmansnamn har redovisats, beträffande tjänste- eller förtroendemän dock i regel endast när de framträtt i enskilda ärenden. Vid jordöverlåtelse har uppgift om köpesumman återgivits men ej om den mindre viktiga övergåvan.
Ortnamnen har huvudsakligen återgetts efter "Ortnamnen i Värmland" av Svenska ortnamnskommittén; personnamnen har stavats enligt nutida bruk. Beträffande de förra bör framhållas att hemman med någon variant av namnet Berg är svåra att särskilja och uppenbarligen varit det redan för notarien på 1600-talet.
Ett annat problemnamn är Svenstorp, vilket fram till 1660-talet ibland kallas Svensby eller Svensbytorp. Det är således befogat att sätta frågetecken efter vissa av registrets uppgifter beträffande dessa namn. Ett personnamn som kan vålla huvudbry är Björ, vilket står för Börje eller Björn. Domboken är mycket osäker.
Samma person får än heta Börje, än Björ eller Björn. Stavningen av finska eller norska namn har ej kollationerats utan har i regel följt domboken.
Min strävan har varit att återge domböckernas innehåll så korrekt som möjligt. Oklarheter litet här och var beror mest på bristande förmåga att rätt tolka gamla uttryck och vändningar men kan även bero på att dombokstexten inte alltid är så klar och entydig som man kunde förvänta. Den som söker sig till originalet för kontroll eller bättre upplysning i något ärende bör lätt kunna hitta rätt med hjälp av folienumreringen. Det är min förhoppning att detta arbete trots sina fel och brister skall bli till hjälp för alla dem som har anledning att forska i Fryksdals härads domböcker.
Göteborg i juni 1983.

Gunnar Almqvist