1610 ht

26/7

Nämndemän: Inga angivna

Plats: Gunnarsby

Protokoll signerat av: Jakob Persson

Närvarande representant för kronan: Befallningsman Jöns Bock


1/ Erik i Skinnerud misstänkes för att ha sålt "vildvaror". Han skall vid nästa ting avlägga tolvmannaed.

2/ Per i Maggeby bötar 12 1/3 mk för att han slagit Olof i Östanås.

3/ Lars i Vadje, som tillfogat Olof i Östanås ett köttsår, bötar 6 mk.

4/ Lars i Vadje bötar 2 mk för att han åsamkat Per Tordsson ib blodvite.

5/ Klemet i Röberg bötar 2 mk för att han slagit herr Pers dräng. ing.

6/ Torbjörn i Portnär och Erik i Hägerud, vilka stulit en penningpung från en handelsdräng i Tösse (står Tööse), botar 4 oxar och 80 mk.

7/ Torbjörn i Portnär bötar 3 mk för uteblivande.

8/ Erik i Skinnargården, som beskyllt Erik i Hägerud för "vildvaror", bötar l mk.

9/ Erik i Skinnargården bötar 1 mk för att han gett sin granne en örfil.

10/ Bengts i Spelnäs hustru har tagit upp en trolldomspåse, innehållande levande löss från boskap och hår, som någon kastat på hans åker, varefter hon insjuknat, liksom om hon vore spetälsk. Han hyser misstankar mot sin syster men brister i bevisningen, varför målet uppskjutes.

11/ Arvid i Sälje påstår att Engelbrekt i Överbyn undanhåller honom hans hustrus jord. Engelbrekt är ej instämd, varför målet uppskjutes.

12/ Nils i Skinnerud, som egenmäktigt flyttat en rågård, bötar 40 mk.

13/ Vasserud uppbjudes 1. gången.

14/ Uppbjudes 1. gången 1/4 i Överbyn.

15/ Skalleby uppbjudes 1. gången.

16/ Uppbjudes 1. gången 1/8 i Åna.

17/ Uppbjudes 2. gången 1/2 Esbjörke.

18/ Rud uppbjudes 3. gången.

19/ Uppbjudes 1. gången 1/2 Fölsvik.

20/ Måns Björsson och Jon i Stavik intygar att Nils i Fölsvik sålt sin arvslott i Rud till Nils ib för 5 daler och 5 mk. Nils Börjesson har tillbytt sig Rudstorp av Måns Björsson och Sven Börjesson för sin del i Fölsvik.

21/Uppbjudes 1. gången 1/5 av 1/2 Västanvik, som inbytts från Lars i Björke näs (Älvdalen).

22/ Uppbjudes 3. gången 1/4 i Skacksjö. Per Larsson har köpt av Jon i ( ? ) och hustru Karin ib deras lott för 20 mk, ett par oxar, 4 fat järn och en yxa.

23/ Lars i Rud (Älvdalen) ålägges att återlämna till hustru Karin i Tjustersby en oxe och en gryta som han är skyldig henne.

24/ Måns Börjesson äger 1/3 i S. Ås, som nu uppbjudes 3. gången. Han har köpt av Jon Börjesson hans del i S. Ås för 2 fat järn, av Sten i Rådom och Sten i Sanderud deras del för 4 fat, av Jöns i Gunnerud hans del för 800 järn och av hustru Kerstin hennes del för 1 fat.

25/ Per i Såneby bötar 6 mk för "lagmansdombrott".

26/ Jöns Engelbrektsson i Gräsmarken har begått lönskaläge och "frändsämjospillan" med Marit ib och är nu bortrymd. Han döms dock att böta 2 oxar och 40 mk.

27/ Herr Per uppvisar ett fastebrev, utgivet 1485 av Olof Björsson, som då höll ting i Fryksdalen, av vilket framgår att det i Backsjöskog, som hörde till Svensby och Västansjö, funnits rå och rör som utvisat både skogs- och fiskeägor.

28/ Ingemar Persson har köpt av Jon Håkansson i Borgeby hans del ib för 1 oxe, 1 pund råg och 3 mk. Ingemar skall behålla jorden i sin livstid, varefter den återlöses.

29/ Herr Jöns i Ny socken bevisar att han är rätte ägaren till 1/3 i Åmberg (står Ofvanberg) och att de som åbor jorden ej styrkt att de köpt den av hans föräldrar. Målet
uppskjutes till nästa ting.